Mi az a TPMS jelzés?

Mit tegyél és mi az, amit semmiképpen sem, ha felvillan?

Posted In: Autós tippek

Mi az a TPMS jelzés?

2014 novembere óta kötelező felszerelés az autókban, ezért biztosan te is találkoztál már vele. A TMPS folyamatosan nyomon követi gumiszettünk nyomásértékét, egy szenzor segítségével méri a nyomást, és jelet küld a vezetőnek ha nem megfelelő értéket észlel.

Mit tegyél és mi az, amit semmiképpen sem, ha felvillan?

Teljesen normális, hogy hideg levegőben, vagy autópályázás során, az abroncs melegedésével változik a keréknyomás, a modernebb rendszerek ezt egyébként az egyéb szenzorok által korrigálják.

✖️ Ha a jelzés felvillan, nem kell kétségbe esni és autópályán például azonnal megállni a vészsávban. Ha az autó kormányzása nem utal defektre, nem húz félre, akkor nyugodtan elmehetünk az első benzinkútig vagy pihenőhelyig.

✔️ Egy-egy hűvösebb reggelen is jelezhet a szenzor, ha a gumik rendben vannak, ilyenkor is elég az első adandó lehetőségnél ellenőrizni a keréknyomást, szükség szerint azt az 1-2 tizedet belefújni, ami a hőmérséklet-különbségből is adódóan is hiányozhat. Ha az abroncsban alacsony a nyomás, fújjunk bele bátran.

✖️Felhevült abroncs esetén nem érdemes kiengedni az egy-két tizednyi túlnyomást, hiszen az az abroncs lehűlése után épp hiányozni fog.

✔️Fontos, hogy ha beállítottuk az abroncsnyomást, utána azt szükség szerint ismertessük fel az autóval. Erre főként az indirekt szenzoros, például a kerekek átfordulási idejéből kalkuláló rendszereknél van szükség, de sok esetben a direktrendszereknek is szükségük van a helyes nyomás felismertetésére.