Szakmai tippek

Autós tippek, hasznos tanácsok közérthetően

Mi az a TPMS jelzés?

Névtelen terv-47

Mi az a TPMS jelzés?

2014 novembere óta kötelező felszerelés az autókban, ezért biztosan te is találkoztál már vele. A TMPS folyamatosan nyomon követi gumiszettünk nyomásértékét, egy szenzor segítségével méri a nyomást, és jelet küld a vezetőnek ha nem megfelelő értéket észlel.

Mit tegyél és mi az, amit semmiképpen sem, ha felvillan?

Teljesen normális, hogy hideg levegőben, vagy autópályázás során, az abroncs melegedésével változik a keréknyomás, a modernebb rendszerek ezt egyébként az egyéb szenzorok által korrigálják.

✖️ Ha a jelzés felvillan, nem kell kétségbe esni és autópályán például azonnal megállni a vészsávban. Ha az autó kormányzása nem utal defektre, nem húz félre, akkor nyugodtan elmehetünk az első benzinkútig vagy pihenőhelyig.

✔️ Egy-egy hűvösebb reggelen is jelezhet a szenzor, ha a gumik rendben vannak, ilyenkor is elég az első adandó lehetőségnél ellenőrizni a keréknyomást, szükség szerint azt az 1-2 tizedet belefújni, ami a hőmérséklet-különbségből is adódóan is hiányozhat. Ha az abroncsban alacsony a nyomás, fújjunk bele bátran.

✖️Felhevült abroncs esetén nem érdemes kiengedni az egy-két tizednyi túlnyomást, hiszen az az abroncs lehűlése után épp hiányozni fog.

✔️Fontos, hogy ha beállítottuk az abroncsnyomást, utána azt szükség szerint ismertessük fel az autóval. Erre főként az indirekt szenzoros, például a kerekek átfordulási idejéből kalkuláló rendszereknél van szükség, de sok esetben a direktrendszereknek is szükségük van a helyes nyomás felismertetésére.

Gyári vagy utángyártott alkatrész?

2

Gyári vagy utángyártott alkatrész? Mi a különbség, és melyiket válasszam?

Gyári alkatrésznek tekintünk minden olyan pótalkatrészt, amelyet az adott autógyár első beépítésűként alkalmaz járműveiben, vagy amit a termék minősége alapján gyáriként elismer.

Az utángyártott feltétlenül gyengébb minőséget jelent?

Válaszunk röviden és tömören az, hogy nem. Az utángyártott termékeknek is nagyon szigorú minősítési eljáráson kell átesniük, ha a piacra akarnak kerülni.

Az olyan biztonságkritikus és károsanyag-kibocsájtást befolyásoló elemek, mint a fényszóró, a kipufogódob, vagy a fékbetét például egyáltalán nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba anélkül, hogy az ellenőrző vizsgálatokat elvégezték volna rajtuk.

Összességében az, hogy melyik mellett tesszük le voksunkat, leginkább autónk típusától, korától és igénybevételétől függ. Minden alkatrész alapos utánajárást igényel, de ha megbízható forrásból vásárolod, könnyebb lesz a döntés! 

Mikor szükséges bevizsgáltatnunk a lengéscsillapítók hatásfokát?

b7

Mikor szükséges bevizsgáltatnunk a lengéscsillapítók hatásfokát?

  • a gépjármű irányítása kanyarodás közben bizonytalan 
  • hepehupás útszakaszon az irányítás nehézkes
  • gödrös/bukkanós útszakaszon erős koppanásokat hallunk
  • olajszivárgást észlelünk a lengéscsillapító körül 
  • gázadáskor az autó eleje ráz  fékezéskor az autó inog, elhúz  
  • hosszabb fékút a gumiabroncsok egyenlőtlen, “kagylós” kopása esetén is a lengéscsillapító lesz a ludas.

Ha a fentiek bármelyikét tapasztaljuk, a lengéscsillapítók elégtelen állapotba kerültek és kifejezetten balesetveszélyesek, azonnal keressünk fel egy szervizet!

FONTOS! A lengéscsillapítót csakis párban szabad cserélni!

Mire jó valójában az olajszűrő?

b1

 

Mire jó valójában az olajszűrő? Az olajat szűri, ezt nagyjából sejtjük.. De hogyan működik?

Ahhoz, hogy megértsük a lényeget, öntsünk tiszta olajat, azaz vizet a pohárba! Minden, amit tudni kell az olajszűrő működéséről.:

Az autónk belseje tele van mozgó alkatrészekkel, amik ide-oda járnak, időnként egymáshoz érnek, súrlódnak. A súrlódás részben kopással, részben hőtermeléssel jár. (Ennek mértékét csökkenti az olaj, ami a megfelelő kenést biztosítja.)

A kopás és a súrlódás melléktermékeként pici, szabad szemmel talán nem is látható részecskék, jellemzően fémszemcsék kerülnek az alkatrészekről a folyékony olajba. A részecskék lebegnek az olajban, utaznak vele együtt, egészen addig, amíg valami fizikai akadályba nem ütköznek, ami felfogja őket.

Na, ez az olajszűrő! Azért van beépítve, hogy kiszűrje az olajból a fenti részecskéket és azok ne tudjanak olyan helyekre kerülni, ahol elronthatnák az autót.

Az olajszűrő tehát az a pajzs, ami óvja az autódat az idő előtti elöregedéstől, a fémszemcséktől és más szennyeződésektől.

Miről árulkodnak a felvillanó autó hibakód színei?

b2

 

Hibajelzés a műszerfalon? Miről árulkodnak a felvillanó autó hibakód színei?

1. Ha piros az autó hibakód:

Nem véletlen választották ezt a színt a gyártók a súlyos problémákra utaló hibakód jelzéseknek. Ha ezt látod érdemes minél hamarabb utánajárnod és orvosolnod a problémát!

2. Ha sárga a hibakód:

Általában azt jelzi, hogy érdemes mihamarabb szervizeltetni az autót, mert komolyabb problémához vezethet a figyelmetlenség. Például a fékbetét kezdi elérni a kopás határát. Lehetnek azonban kivételek, mint például a sárga színű „ködlámpa aktív” jelzés.

3. Ha zöld vagy kék a jelzés:

Aggodalomra nincs ok, a piktogram csak tájékoztat, informál, nem jelez problémát.

Ha fehér színű a piktorgramm: Akkor figyelembe kell vennünk a szimbólumot is, ugyanis lehet tájékoztató jellegű, de lehet szervizigény jelzése is.

 

A 10 legfontosabb alkatrész, amit évente ellenőriztessünk!

b6

MMi az a 10 fontos alkatrész, amit évente ellenőriztessünk?! Miért? Azért, mert a javasolt vizsgálatok elhanyagolása súlyos meghibásodáshoz, vagy akár balesetveszélyes állapot kialakulásához is vezethet.

 

Féktárcsa HIBÁK és a jelei!

b5

FFéktárcsa HIBÁK és azok jelei!

AA féktárcsa hibák azonnali diagnosztizálásához és elhárításához az autótulajdonosnak ismernie kell a fő jeleket. A hibák okaira vonatkozó információk segítenek elkerülni a meghibásodást!

Mi a teendő, ha a kátyú kárt okoz az autónkban?

Névtelen terv-7

MMi a teendő, ha a kátyú kárt okoz az autónkban?

Dokumentáció

Először is, dokumentáld a káreseményt. Fotózd le a gödröt, és hogy érzékeltetni tudd a méretét is, tegyél mellé egy flakont, olajos kannát, szerszámot. Jó, ha van tanú és főleg nagyobb kár esetén, hívj rendőrt a helyszínre.

Bejelentés

Kárigényt mindig annak az út kezelőjéhez kell bejelenteni, ahol a kátyú van (ahol a gépkocsid megsérült). E-ügyfélszolgálat ITT: https://internet.kozut.hu/ugyfelszolgalat/

Bizonyítás

Gyakori autós hiba, hogy az autó megjavítása után a sérült alkatrészt otthagyják a szerelőnél, pedig erre szükség van a sérülés bizonyításához, amikor biztosítóhoz fordulnak.

 

Csöpög valami az autóból? Hogyan állapítsuk meg, hogy honnan származik a folyadék?

Névtelen terv-8

CCsöpög valami az autóból? Hogyan állapítsuk meg, hogy honnan származik a folyadék? Független attól, hogy az autó mely pontjából szivárog a folyadék, mindenképp meghibásodásra utal.

Honnan származik a folyadék?

Az autóban található folyadékok különböző színűek és szagúak, így könnyen megtudhatjuk, hogy milyen folyadékfoltot találtunk autónk alatt.

  • Amennyiben a folyadék barna vagy fekete, akkor valószínű, hogy motorolaj vagy hajtóműolaj folyt ki.
  • Ha zöld, vörös, kék vagy sárga a folyadék, akkor biztos, hogy a hűtőfolyadék a ludas. Ilyenkor ellenőrizzük a hűtőrendszert, mert a nem megfelelő mennyiségű folyadék a motor túlmelegedését okozhatja.
  • Ha világos és tiszta folyadékot találunk az autó alatt, akkor valószínű, hogy az fékfolyadék. A színen kívül a folyadékok szaga is elárulhatja, hogy az honnan származik. Például a záptojás szagú folyadék nagy valószínűséggel akkumulátorsav.
  • Ha benzin folyik az autóból, akkor minél előbb keressünk fel egy szakembert, mivel fennáll a robbanás veszélye.